top of page
Dagens Meme
Godt at læse
Søg i tags
Ingen tags endnu.
Sociale Medier
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon

Danmarks første fusions reaktor bygget af teknisk gymnasium

Gymnasieelever på Viborg Tekniske gymnasium har på blot ét år designet og bygget en lille funktionel fusionsreaktor, som nu er klar til brug.

Billede HTX Google Billeder

Billede HTX Google Billeder

Læreren Bernhard Lind Schistad, som underviser i fysik på Viborg Tekniske Gymnasium fik for et år siden 70.000 kr. til at konstruere en fusionsreaktor.

Schistad har med assistance fra sine elever designet og produceret en fusionsreaktor, der nu kun kræver et par afprøvninger, før reaktoren er klar til brug.

Grunden til at fusionsreaktoren er så bemærkelsesværdig er at man kun har kunnet bruge fissionsreaktorer før hen i tiden. Fusionsreaktorer er dog kun blevet udbredt i dens eksperimentelle fase rundt i verden. Selvom dette ikke er den første fusionsreaktor i verden er det stadigt et stort skridt for Danmark.

Koncepterne vil blive forenklet så at man kan forstå forskellen mellem disse to reaktor typer.

I fission er der frigivet en masse energi når en atomkerne fraspaltes til lettere atomkerner. I en fissionsreaktor bruger man tunge og dog ustabile atomer der har meget potential energi. Disse atomer er normalt isotop 235 og 238 af uran. Den energi der bliver frigivet ses i form a varme som så opvarmer noget vand. Vandet bliver til damp og det skaber så elektricitet ved at skubbe til en turbine.

Selv om der bliver lavet masser energi via denne proces, er der også nogle ulemper ved det. Sikkerhed er en af dem. Processen bliver nemt overophedet, derfor har man kontrol stænger. Det er dog stadigt en proces der er svær at styre. Arbejdere er også nemt udsat for radiation hvis der ikke bliver passet på. Udover det kommer der også et restprodukt i form af radioaktivt affald. Dette affald er ekstremt svært at afskaffe sig. Fordelen over fusion er dog at det ikke kræver så meget energi for at starte processen

Fusion derimod er ikke fraspaltning men en sammenspaltning at to isotoper. I de nye fusionsreaktorer bruger man normalt deuterium og tritium. Lige nu findes der to slags fusionsreaktorer. En der sammenspalter to deuterium isotoper og skaber helium-3. Denne metode er sikrest siden at deuterium ikke er radioaktivt. I den anden metode sammenspaltes der et deuterium med den radioaktive isotop tritium og skaber helium-4. Dette sker dog kun når visse forhold er opfyldt, ligesom i fissionreaktoren. Fusion kræver en god del mere energi for at få startet processen. Dog er den resulterende energimængde også 3-4 gange større. Det, samt ingen radioaktivt affald, er de primære grunde til at man gerne vil have den ud på markedet. Her ses en fussions reaktion:

bottom of page