top of page
Dagens Meme
Godt at læse
Søg i tags
Ingen tags endnu.
Sociale Medier
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon

Virtual Reality er på kanten af den største revolution indenfor medier - nogensinde

I 2016 har Virtual Reality (forkortet VR) for alvor taget fart som teknologi, og VR headset har endeligt blevet en mulighed for den almindelige forbruger.

Den første reaktion fra medierne, forbrugerne og early adopters var positiv over hele spektret. Men nu er vi på det punkt i enver ny teknologis modtagelse, hvor vi er begyndt at høre nogle negative stemmers klang i myldret af de positve. Fx dukker der nu artikler op som kritiserer VR’s udvikling, og at udviklerne der står bag VR-produkterne ikke udnytter teknologien til fulde. Jeg derimod har aldrig været så betaget af et øjeblik i tiden.

"Jeg tror, ​​at virtual reality markerer et vendepunkt."

At dette er meget mere end den seneste gadget eller tech-trend, men snarere tilblivelsen af ​​et fundamentalt nyt medie og teknologiform - en, der vil ændre hvordan vi kommunikerer, forbinder mennesker, og fortæller historier. Sidste gang vi så et skift der var så banebrydende som dette var i 1800-tallet, med opfindelsen af ​​de grundlæggende teknologier bag optagelse af levende billeder og lyd. Ud af de teknologier kom bl.a. radio, biograf, tv, telefon, internet – teknologier der spænder over et væld af industrier, medieformater og historiefortællinger. Alt dette bare ud fra muligheden at optage vores verden. Vi er lige nu på kanten af et af disse ekstraordinære øjeblikke igen.

Hvor VR er på vej hen?

Indtil nu har historiefortællende medier tilladt os at kreere tilnærmelser af menneskelige oplevelser, dog i medier der optager plads i den fysiske verden: bøger, teaterscener, tv, smartphones, tabletter. Disse medier har over tiden bevæget sig tættere og tættere på at skabe en sand oplevelse, men vi vil altid være distancerede fra disse. VR eliminerer denne distancion ved at nedbryde barrieren som det fysiske medie skaber, og skabe oplevelse istedet for sansning. Her er det vigtigt at adskille disse to; når vi fx ser en film i biografen så ser og hører vi, men vi er stadig begrænset af den fysiske skærm, som vi så afkoder med vores sanser, og ud fra dette skaber en fortolkning i vores hoved. VR repræsenterer en teknologi der kommunikerer ved brug af sproget som vores underbevidsthed taler, nemlig den menneskelige erfaring. Tænk lige over det i et sekund. For første gang kan vi konstruere og/eller optage, og derefter dele, reelle menneskelige erfaringer ved hjælp af teknologi der stimulerer vores sanser på en måde der er så virkelighedsnært, at vores krybdyrhjerne tolker det som virkelig tilstedeværelse. Pludselig er udfordringen ikke længere at suspendere vores vantro, men huske, at det vi oplever ikke er virkelighed. I tusinder af år har vi været begrænset til historier, der skete "engang for længe siden" om "folk i et land langt væk". Historierne har altid eksisteret uden for vores nuværende øjeblik, og været om en anden. Mens moderne medier har gjort meget for at gøre verden til et mindre sted, og hjælpe os med at få mere empati, mere forståelse og mere respekt for andre, altimens medierne gør os mere bevidste om vores fælles menneskelighed, men de samme grundlæggende restriktioner har forblevet og begrænset medierne. Med VR bliver historierne for første gang om os selv, lige her, lige nu. Med en Google Cardboard VR til ca 100kr (15$) og smartphonen i vores lommer kan vi alle træde ind i en ny virkelighed. Og det er præcis hvad der er så markant ved dette tidspunkt. Teknologien giver nu os alle sammen redskaberne til, at kommunikere med rå menneskelig erfaring og oplevelse. Og på længere sigt vil VR føre til massedeling, kollektivisering og demokratisering af menneskelig erfaring, på samme måde som internettet førte til demokratisering af data og information.

bottom of page